Recipe: Patatas Bravas

Most people usually think of “Paella” whenever they are asked to choose a food item that represents Spain, but in our opinion the real answer here is “Patatas Bravas” (and in a very close second place, Tortilla de Patata). In our experience, we’ve never had a meal at a bar that doesn’t include an order of “Bravas”. Whether you show up with a small or large group, it’s guaranteed that someone will want to get a plate of delicious potatoes smothered in alioli (a type of garlic mayo) and salsa brava (a red spicy salsa). (Receta en español disponible a continuación)

The problem with this legendary dish is that it’s not that easy to recreate at home. Most potato frying methods we’d seen online were so complicated and we always had trouble obtaining the desired results: crispy on the outside and very tender on the inside. Until one day we bumped into Akis Petretzikis’ incredible YouTube channel, where we found a super simple and magnificent recipe for making delicious fries at home.

This was the answer to our troubles! We just cut the potatoes into “bravas” shape, topped with delicious sauces and the result was truly incredible. So here it is, a simple “patatas bravas” recipe with our own twist:

Ingredients (to share with 4 people):


The Potatoes

  • 4 medium size potatoes
  • 1 teaspoon spicy paprika
  • 1 teaspoon smoky paprika
  • Ground black pepper
  • Coarse sea salt
  • Vegetable oil for frying

Ginger / Garlic Mayo

  • 250 ml vegetable oil (or olive oil)
  • 1 medium sized egg
  • 1 tiny piece of ginger
  • 1 small garlic clove
  • 1 teaspoon white wine vinegar
  • 1/2 teaspoon salt

The Sauces – We also wanted to reveal our new project through this recipe, we’ve decided to start our own homemade salsa brand: Salsa Duaal. We’re very excited about it and can’t wait to share more details very soon. Below we’ve included the type of salsas we made for the recipe and some YouTube search recommendations so you can make them at home.

DUAAL CHILE SECO FA INSTA 1

1) Preheat oven at 200 Celsius (400 F) for 15 minutes. 

2) Take a glass baking tray and cover the surface with coarse salt in order to make a little “bed” for the potatoes. Wash and dry the potatoes and place them on top of the salt.

3. Put the tray inside the oven on the middle rack, set a timer for 40 minutes.

4. While the potatoes are baking in the oven, it’s time to make the ginger garlic mayo. Add everything into a half a liter plastic container except for the vinegar. Place a hand blender inside the container and blend until thick at medium power. Once it looks pretty creamy start moving your blender slowly upwards until its out of the container completely. Add the vinegar and mix with a spoon.

5. We recommend to also make the other salsas during this period of time following any of the recipes from the YouTube search above.

6. Once your timer rings, take the potatoes out and cut them in half. Let them rest for 20 minutes. Then proceed to cut each half into 4 equal pieces.

7. Pour enough vegetable oil into a non stick pan in order to deep fry the potatoes. We recommend to fry the potatoes at around 175 Celsius (350 F) until golden brown.

8. Add the teaspoons of spicy and smoked paprika, salt and pepper (to taste) to a metal bowl and take the potatoes out of the oil and straight into the bowl. Try to coat them evenly with the spices.

9. Place the potatoes into a bowl or plate, add garlic ginger mayo, the sauces and now they’re ready to be enjoyed!

Mucha gente suele pensar en “Paella” cada vez que se les pide que elijan el alimento más representativo de España, pero en nuestra opinión la verdadera respuesta aquí es “Patatas Bravas” (y en un segundo lugar muy cercano, Tortilla de Patata). Siempre que vamos a comer a un bar, pedimos una ración de “Bravas”. Ya sea que vayamos con un grupo pequeño o grande, está garantizado que alguien querrá un plato de deliciosas patatas cubiertas con salsa brava (una salsa picante roja) y alioli (un tipo de mayonesa de ajo) .

El problema con este plato legendario es que no es tan fácil de hacer en casa. La mayoría de los métodos para freír patatas que habíamos visto en linea eran muy complicados y siempre teníamos problemas para obtener los resultados deseados: crujientes por fuera y muy tiernas por dentro. Hasta que un día dimos con el increíble canal de YouTube de Akis Petretzikis, donde encontramos una receta súper simple y magnífica para hacer deliciosas patatas fritas en casa.

¡Esta fue la respuesta a nuestros problemas! Simplemente cortamos las patatas en forma de “bravas”, las cubrimos con deliciosas salsas y el resultado fue realmente increíble. Así que aquí está, una receta sencilla de patatas bravas con nuestro propio toque:

Ingredientes (para compartir con 4 personas):

Las patatas

  • 4 patatas medianas
  • 1 cucharadita de pimentón picante
  • 1 cucharadita de pimentón ahumado
  • Pimienta negro
  • Sal marina gruesa
  • Aceite vegetal para freír

Mayonesa de jengibre / ajo

  • 250 ml de aceite vegetal (o aceite de oliva)
  • 1 huevo mediano
  • 1 pedazo muy pequeño de jengibre
  • 1 diente de ajo pequeño
  • 1 cucharadita de vinagre de vino blanco
  • 1/2 cucharadita de sal

Las salsas – También queríamos revelar nuestro nuevo proyecto a través de esta receta, hemos decidido comenzar nuestra propia marca de salsa casera: Salsa Duaal. Estamos muy emocionados con este projecto y no podemos esperar a compartir más detalles muy pronto. A continuación, incluimos el tipo de salsas que hicimos y algunas recomendaciones de búsqueda de YouTube para poder prepararlas en casa.

1. Precaliente el horno a 200 grados Celsius durante 15 minutos.

2. Cubrir la superficie de una fuente de horno con sal gruesa para hacer una pequeña “cama” para las patatas. Lavar y secar las patatas y colocarlas encima de la sal. Coloque la fuente dentro del horno en la parrilla del medio, programe un temporizador para 40 minutos.

3. Mientras las patatas se hornean, es hora de hacer la mayonesa de jengibre y ajo. Agregue todo en un recipiente de plástico de medio litro excepto el vinagre. Coloque una batidora de mano dentro del recipiente y licue a potencia media hasta que espese. Una vez que se vea bastante cremosa la mezcla, comience a mover la licuadora lentamente hacia arriba hasta que esté completamente fuera del recipiente. Agregue el vinagre y mezcle con una cuchara.

4. Recomendamos hacer también las otras salsas durante este período de tiempo siguiendo cualquiera de las recetas de la búsqueda de YouTube mencionadas previamente.

5. Una vez que suene el temporizador, saque las patatas y córtelas por la mitad. Déjalas reposar durante 10 minutos. Luego proceda a cortar cada mitad en 4 piezas iguales.

6. Vierta suficiente aceite vegetal en una sartén antiadherente para freír las patatas. Recomendamos freír las patatas a unos 175 grados centígrados hasta que estén doradas.

7. Añada las cucharaditas de pimentón picante y ahumado, sal y pimienta (al gusto) a un bol de metal, saque las patatas del aceite y páselas directamente al bol. Intente cubrirlas uniformemente con todas las especias.

8. Coloque las patatas en un bol o plato, agregue mayonesa de ajo y jengibre, las salsas y ¡ya están listas para disfrutar!

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